فیزیوتراپی در شکستگی مچ پا
ناحیه آنکل مورتیس از کنار هم قرار گرفتن سه استخوان تشکیل شده است. در بالا استخوان های درشت نی (تیبیا) و نازک نی (فیبولا) قرار گرفته اند و بین این دو مفصلی در ناحیه مچ پا تشکیل شده که به آن مفصل تیبیوفیبولار تحتانی می گویند.
کنار هم قرار گرفتن تیبیا و فیبولا در ناحیه مچ پا یک سطح مقعر و فرورفته را درست می کند که در دو طرف آن قوزک های داخلی و خارجی قرار گرفته اند. در داخل این فرورفتگی استخوان تالوس یا قاپ قرار گرفته است. کنار هم قرار گرفتن این سه استخوان مفصلی را میسازد که به آن مفصل انکل مورتیس می گویند. این مفصل بصورت لولایی است.
شکستگی در این ناحیه می تواند فاصله مفصلی انکل مورتیس را به هم بزند. لذا در مواردی که شکستگی استخوان تیبیا و فیبولا باشد جراح اقدام به فیکس کردن از طریق پیچ و پلاک می نماید. پس از جراحی بیمار نیاز به فیزیوتراپی برای کسب دامنه حرکتی در مفصل مچ پا، افزایش قدرت و استقامت عضلات اطراف مچ پا و همچنین افزایش حس عمقی رباط های مچ پا به همراه حفظ تعادل در آن ها را دارد.
ممکن است چندین دوره فیزیوتراپی برای بازگشت به شرایط قبل از آسیب برای بیمار، همچنین خون رسانی و ترمیم بافت آسیب دیده ضرورت پیدا کند.
در رفتگی تاندون به معنای این است که تاندون به دلیل پارگی لیگامان از موقعیت عادی خود خارج شود. احساس لغزیدن تاندون در نواحی استخوان مچ پا که همراه با صدا است علامت دررفتگی تاندون پرونئال می باشد.
از آنجایی که تاندونی که از جای خود خارج شده بیشتر در معرض شکاف و پارگی قرار دارد، درمان زودهنگام در رفتگی تاندون پرونئال حیاتی می باشد. بنابراین اگر این احساس لغزش گفته شده را در پای خود حس کردید، فورا با یک جراح پا و مچ پا مشورت کنید.
انجام یک تشخیص صحیح مهم است، از آنجایی که گاهی اوقات آسیب های تاندون پرونئال به اشتباه تشخیص داده می شوند و وضعیت فرد ممکن است بدون درمان بدتر شود، ارزیابی اولیه توسط یک جراح پا و مچ پا توصیه می شود.پس از جراحی نیز، فیزیوتراپی بخشی مهم از توانبخشی مچ پا می باشد.